8 april 2017
14:00

FK Kozara

Tunga 3 poäng!!!

Idag var det dags för det som många betecknat som en tidig seriefinal. Match borta mot ett Jonsered som av de flesta tippats promenera hem serien. I förra omgången vann man borta mot Semberija, enligt matchrapporter så krävdes det dock 2 man mer på plan innan man fick in segermålet. Semberija är starka hemma, så det var svårt att värdera Jonsereds insats i den matchen.

Kozara åkte till Jonsered även de med en seger i premiären. Spelet i första matchen bådade gott inför fortsättningen, så bortalaget åkte till dagens match, med en viss optimism och befogat hopp om att få med sig åtminstone en poäng hem till Gamlestaden. Det saknades ett par spelare, men truppen såg ändå tillräckligt stark ut för att inte åka hem tomhänta.

1:a halvlek

Matchen inleddes lite avvaktande. Det var inte mycket till skönspel i början. Kozara startade med lite för stor respekt för motståndarna och såg lite tafatta och vilsna ut första 5-10. Jonsered å sin sida hade läst på ordentligt inför matchen. Man satte väldigt hög press, och tillät inte Kozara att få igång sitt effektiva passningsspel, utan man fick lyfta längre bollar vilka Jonsereds resliga mittbackar inte hade några som helst problem med att plocka ned. Hemmalagets spelidé offensivt var tydligt att lyfta långa bollar på anfallare Viggeborn. Man var dock inte särskilt lyckad i detta, då han oftast var allt för ensam, och nickskarvarna oftast gick till Kozaras backlinje.

En kvart in i matchen började vi se en scenförändring. Jonsereds press var inte lika hög längre och samtidigt började vi vinna merparten av duellerna på mittfältet. Matchens gigant Hasan fullkomligt pulveriserade hemmalagets mittfält, idag måste det gjort riktigt ont att möta honom. Kozara tog över matchen fullständigt. Det gavs utrymme för vårt passningsspel och vi började även hitta luckorna bakom Jonsereds ytterbackar. Framförallt på vår vänsterkant hände det saker. Pereira fortsatte sitt fina spel från Lunden-matchen och kom gång på gång förbi sin back. Tyvärr var vi återigen snuskigt ineffektiva. Vi hade en trippelchans med tre skott från nära håll som gick parallellt med kortlinjen, Nuri hade en chans från en halvmeter, plus ytterligare några halvchanser. Så såg det ut sista halvtimmen i första halvlek. Kozara var betydligt bättre och var mer konkreta i sista tredjedelen av planen. Jonsered var oväntat bleka, och om undertecknad inte antcknat fel, så hade man inte ett enda skott innanför målramen som Emil behövde ingripa på.

2:a halvlek

Andra halvleken fortsatte som den första slutade. Kozara hittade gång på gång lösningar på kanterna. Nu fick man även igång Victor på högerkanten, som med sin fart trasade sönder Jonsereds vänsterkant. Återigen var dock sista passningen allt som oftast av för låg kvalitet, och när den väl gick fram så var det alldeles för tamt i straffområdet. Kassim hade ett par situationer i straffområdet som var diskutabla där domaren valde att fria. Han var dock bra placerad så man får anta att hans bedömningar var rätt.

Så, mitt i Kozaras dominans händer det man brukar vara rädd för i denna matchbild. Daniel tappar bollen på mittfältet, och då har Naser följt med i anfallet och lämnat sin yta fri. Bollen kommer till en Jonsereds-spelare som kliver in i straffområdet och slår ett lågt inlägg. Sulle fläker sig för att hindra inlägget men får den på handen. Straff. Rätt? Troligtvis. Rättvis? Definitivt inte. Men, sån är fotbollen, och det är väl därför man älskar den här jävla sporten. Jonsered-spelaren är hur säker som helst på straffen, och 1-0 är ett faktum.

Efter hemmalagets ledningsmål kommer Kozaras offensiv av sig för en stund. Kallduschen samt en viss trötthet gjorde att man under en 5-minutersperiod inte hade många rätt, det såg relativt förvirrat och oorganiserat ut. Man får dock ordning på trupperna och återtar initiativet. Med 20 minuter kvar får en Jonsered-spelare sitt andra gula kort och hemmalaget får avsluta matchen med 10 spelare. I den 78:e minuten får Pereira bollen på vänsterkanten. Han gör för tionde gången sin ytterback och får till ett inlägg på marken som rinner igenom hela vägen till bortre stolpen. Där dyker inhoppande Chico upp, och avslutar kliniskt. 1-1. Bortasupportrarna drog en lättnadens suck och hoppet om en poäng var nu åter levande.

Men det var tydligt att Kozara-spelarna inte var nöjda med det. Man fortsätter trycka på i anfallsvåg efter anfallsvåg. Med fem minuter kvar så är det återigen Pereira som kommer runt på vänsterkanten. Han får in bollen till Kenan. Dennes skott räddas av Jonsereds målvakt, men inte bättre än att den studsar ut till avbytare nr 2, Goran, som ger Kozara ledningen.
Sista 5 minuterna förmår inte Jonsered hota och Kozaras ledning står sig till slutsignalen.

Analys

Kozara gör återigen en lysande laginsats. Förutom första 15, som får tillskrivas respekten för ett lag som kommer från division 3, samt 5 minuter efter Jonsereds ledningsmål, så har Kozara fullständig kontroll över matchen. Man visar upp en karaktär som inte funnits där på väldigt många år. Missade chanser, underläge, inget har fått laget att börja hänga huvud, vilket man är van vid från tidigare årgångar. Robin verkar ha fått laget att inse att man jobbar alla 90 minuterna, så kommer belöningen till slut.

Jonsered då? Laget besitter mycket kvalitet, det råder det ingen tvekan om. Man har dock lite för enkel spelidé, och mot ett så pass skickligt försvar som Kozara har, blir det spelet alldeles för enkelt att avväpna. Det är synd, för man har verkligen många skickliga spelare som skulle kunna spela en både effektivare och mer publikfriande fotboll.

Idag vill vi återigen hylla främst kollektivet Kozara. Men, vi vill lyfta fram en spelare idag som gjorde det lilla extra. Hasan var idag planens dominant. Han neutraliserade Jonsered fullständigt på mitten. Det kan vara den bästa upplagan av Hasan som undertecknad sett i Kozara-tröjan.

Nu väntar det heta Balkan-derbyt mot Semberija på onsdag. Det är av tradition en svår match, men vi hoppas att med stöd av många hemmasupportrar och den positiva formkurvan som vi har nu, så kan vi fira påsk obesegrade...